Positiivinen kouluttaminen, kukkahattutätien hommaako?

08.05.2017

Positiivinen koulutusmetodi ei ole mikään uusi keksintö tai kenenkään yksittäisen koira- tai eläinkouluttajan itsensä keksimä, vaan se perustuu tieteeseen. Suuria nimiä koulutusmenetelmän takana ovat psykologi B.F. Skinner, fysiologi Ivan Pavlov ja fyysikko, biologi Bob Bailey. Positiivisten koulutusmetodien teoria todistettiin tieteellisesti toimivaksi jo lähemmäksi sata vuotta sitten ja sen avulla on koulutettu eri eläinlajeja yli puolen vuosisadan aikana monenlaisiin tehtäviin, kuten esimerkiksi mainoksiin, elokuviin ja virkatehtäviin.

Aina kun eläintä kouluttaa, on otettava huomioon myös turvallisuus ja eläimen hyvinvointi. Ammattikouluttajat käyttävät positiiviseen vahvistamiseen perustuvaa kouluttamista siksi, että se on tehokkain tapa opettaa eläintä, eivät siksi, että se on eettistä. Eettisyys tulee kaupan päälle. Koira oppii tehokkaasti, kun se saa itse oivaltaa käytöksensä seuraukset. Jos käyttäytyminen tietyllä tavalla on koiralle palkitsevaa, se pyrkii toistamaan käytöstä. Jos ihminen haluaa kouluttaa koiraa tehokkaasi, niin hänen kannattaa tehdä toivotuista käyttäytymistavoista koiralle palkitsevia.

Positiivista kouluttamista karsastetaan vielä joissain koirapiireissä. Vastustus näissä piireissä todennäköisesti johtuu siitä, ettei ihmisillä ole tietoa tai ymmärrystä siitä, mitä positiivinen vahvistaminen todellisuudessa on. Usein sen ajatellaan olevan ruokapalkkioilla houkuttelua. Oikeanlainen palkkioiden käyttö ei kuitenkaan ole sama asia kuin houkuttelu. Ihan mikä tahansa namien syöttely ei ole siis tehokasta kouluttamista.

Eikö rankaisemista käytetä ollenkaan?

Positiivinen kouluttaminen ei tarkoita, että opetusmenetelmä olisi sallivaa. Se ei tarkoita myöskään sitä, ettei minkäänlaista rangaistusta olisi. Koiran koulutuksessa ei tarvitse käyttää palkkion poistoa suurempaa rangaistusta. Palkkion poisto eli se, että koiralta evätään sen himoitsema asia, on tehokkaampi rangaistus kuin mikään muu. Oikein käytettynä tämä "rangaistus" tuottaa huomattavasti parempia tuloksia kuin koiran rankaiseminen fyysisesti. Palkkion poisto, jota kutsutaan myös nimellä negatiivinen rangaistus, ei huononna eläimen ja kouluttajan suhdetta tai luo eläimelle pelkotiloja. Yleensä fyysistä rangaistusta käytetään silloin, kun omat taidot eivät riitä koiran kouluttamiseen.

Minkä takia nykyäänkin käytetään vanhanaikaisia, rangaistukseen perustuvia koulutusmetodeja?

Maailma muuttuu hitaasti. Oppimisteorioita ymmärtäviä ja hallitsevia kouluttajia on onneksi koko ajan enemmän kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Myöskin näiden teorioiden soveltaminen tuntuu haastavalta ja vaikealta. Ihmiselle on tyypillisempää tehdä niin kuin aina on tehty. Ihmiset haluavat myös asioita nyt ja heti. Positiivinen kouluttaminen vie aikaa, mutta sillä saadaan aikaan kestäviä tuloksia.

Teksti: Emmi Kollani, Dogscentin kouluttaja ja koiranomi